Lancelot nyheter

Investera i framtidsbolag

2017-09-02

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2017-09-02


 LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:

”- Under 2013 köpte vi Vostok Nafta. Många trodde att vi hade köpt ett oljebolag, men ack så fel." Huvudanledningen var att en stor del av investmentbolaget var Avito, Rysslands motsvarighet till Blocket. De höll på att bli störst på begagnat köp-och säljmarknaden i Ryssland och var på väg att vända till vinst. Det blev en fantastisk affär. Även i Sverige har Blocket varit en vinstmaskin för ägarna Schibsted. Jag kan tycka att Blockets annonskostnad är väl dyr och säljer och köper hellre på min lokalt startade Facebook grupp. Därför är det goda nyheter att Facebook kommer att öppna Marketplace i Sverige. Gratis annonsering på Blockets vis, enklare och billigare, men inte roligt för Blocket. Facebook kommer nog att gå in på fler marknader och jag tror att husmarknaden ligger nära till hands. Idag är det nog tur för Schibsted att de inte fick köpa Hemnet när de ville.

Det är fler branscher som snabbt får en ny spelplan. Apple har nyligen lanserat ett obundet SIM-kort i sina telefoner. Kortet byter operatör beroende på var du är och ett bundet dyrt abonnemang hos en operatör blir helt förlegat. Det är inte bra nyheter för Telia och Tele2 som har stora intäkter från sina abonnemang. Priserna kommer att pressas väsentligt. Sedan har vi detaljhandeln som pressas av att alla handlar på nätet och gärna på rea.

Vad är då långsiktigt bra investeringar? De är nog svårare att hitta idag än tidigare då världen förändras fortare. Men själv tror jag på starka varumärken och lojala kunder. För företag gäller det att vara besatt av sina kunder; att känna dem, erbjuda den bästa servicen och den billigaste produkten. De förstår nog många företag men de agerar inte i tid och är rädda för att ta snabba beslut. De ser nya trender som hot och inte som inte möjligheter.

För att känna sin kund gäller det bland annat att få information om kunden. Det vill jag investera i. Därför tycker jag att Alphabet (Google) är intressant. De har information om dig som de andra företagen behöver. Även amerikanska Paypal är intressant, de har en betalningslösning som gör det enkelt att handla. Svenska Qliro består också av en bra betalningslösning i kombination med lågt värderade egna handelsplattformar. Intressanta är också Avanza och Skandiabanken Norge, helt digitala banker som utmanar de gamla traditionella bankerna. Jag tror att det gäller att verkligen investera i enskilt noga utvalda bolag med rätt exponering mot framtiden för att få långsiktigt bra investeringar.


LÄS KRÖNIKAN I PDF HÄR