Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligon - Förändring är bra

2016-08-20

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2016-08-20

Alla bör någon gång få sparken. Det är då man tvingas fundera på vad man verkligen vill göra och vad som är bäst för en själv. Men de flesta av oss gillar inte förändringar. Det är skönt och enkelt att veta vad man har och att förändra innebär man inte vet hur framtiden ser ut. Dessutom kräver förändring nästan alltid arbete. Att tänka ut vad som behöver ändras, hur det ska göras på bästa sätt och sedan gilla resultatet. Det kräver att man tänker i nya banor.
En rätt hanterad förändring leder nästan alltid till ett bättre resultat, även om vägen dit är besvärlig. Vi lever i en mycket föränderlig värld. Tillväxten i världen är låg, inflationen är icke existerande, mycket på grund av förändrat beteende genom digitalisering.
Trots det lever världens ekonomer och politiker kvar i gamla ekonomiska teorier. De tror fortfarande att en sänkt ränta ska få i gång ”inflationen”. Hjälper inte det blir det mer kvantitativa lättnader, lån och helikopterpengar. Visst har det varit bra för börsen hittills men jag tror inte att det ökar tillväxten på lång sikt

För politiker och ekonomer är det dock en lätt väg att gå. Andra vägen kräver samarbete, att våga tänka nytt och att riskera ett antal missnöjda väljare. Därför fortsätter centralbanker att dopa marknaden med nya pengar och politiker vågar eller orkar inte genomföra reformer. Aktiemarknaden och bopriserna fortsätter att stiga och mannen på gatan är nöjd ett tag till. För alla tänker kortsiktigt.
Men vad händer när bobubblan och aktiemarknaden kollapsar och när ingen längre har förtroende för centralbankerna? Då finns inga räntesänkningar eller stimulanser som fungerar längre. Det är då man vill ha ett kassaskåp fullt med pengar, vilket flertalet inte har. De flesta länder, många företag och privatpersoner står med byxorna nere och lån upp till tänderna.

För att vara en vinnare måste man hela tiden hantera förändringar, fundera på dem och anpassa sig. Det gäller allt. De länder, företag och privatpersoner som lyckas med det kommer att vara vinnarna på lång sikt även om vägen dit är jobbig. Det är i de företagen som jag vill investera långsiktigt och det är där du kan hitta den bästa avkastningen. I dessa företag är dessutom risken för övervärdering betydligt mindre den dag bubblan spricker. Tänk därför alltid förändring, utnyttja kortsiktigheten och investera långsiktigt.

Läs krönikan i PDF