Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Den låga tillväxten är här för att stanna

2016-09-17

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2016-09-17

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management: Politiker och riksbanker kliar sig i huvudet. Trots minusränta och massiva stimulanser uteblir köpfesten och tillväxten ligger kvar på en låg nivå. Men alla ekonomiska modeller har ju följts. Det ska bli tillväxt, säger teorin. Men vad händer när teorin inte fungerar i verkligheten?

Kanske har vi i västvärlden nått punkten där vi lever tillräckligt bra. Att köpa och konsumera ännu mer gör oss inte lyckligare och uppfattas dessutom som onödig lyx. Det är inte jacuzzi eller en till bil vi vill ha, utan mer tid att njuta, koppla av och träna.

Dagens lyx är att kunna styra sin tid, vara mer ledig och träna varje dag. Springa på fjället eller yoga i solnedgången. Jag vill inte köpa massor av tröjor utan satsa på en kashmirtröja i finaste ull som håller tills jag dör. Jag vill att vår vackra natur och värld skall få finnas kvar till kommande generationer och att vi hushåller med våra naturresurser. Därför vill jag minska min konsumtion av onödiga saker – och jag inte är ensam om det. Jag tror att dagens definition av välfärdssamhället är på väg att försvinna och jag måste därför spara till min pension och mina barns framtid. Jag vill kunna betala för ett ålderdomshem med ekologisk gourmetmat, bridgekvällar och egen tennisbana. Det största teknikskiftet är kanske också förbi och det är svårt att öka produktiviteten per arbetad timme.

Allt detta gör att tillväxten i västvärlden, i gamla mått, är låg och förmodligen här för att stanna. Då hjälper inga sänkta räntor och inflationen kommer inte att ta fart. Det är dags att tänka i nya banor. Öka människors valfrihet, men se till att det finns ordentliga ramar och regler att följa. Sänka skatterna och minska bidragen så att man kan påverka sitt eget liv. Att arbeta mer ska löna sig, för individen och för samhället. Våga genomföra nya reformer även om det kräver arbete och tid. Inkludera levnadsstandard och hälsa som ett mått på hur det går för ett land. Sluta styra samhället som en kvartalskommunist och istället fokusera på den långsiktiga avkastningen.

Detta påverkar också hur du ska spara dina pengar till pensionen. Det går inte längre att köpa räntepapper då du inte får någon ränta eller index eftersom börsen på lång sikt är en spegling av tillväxten. Du måste investera i de bolag som växer mer än västvärlden som helhet. De bolagen finns i just de branscher där du ser dig själv i framtiden: såsom hälsovård, säkerhet, rekreation och resor.

LÄS KRÖNIKAN I PDF