Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Din pension är min passion

2016-04-09

Det finns en reklam jag gillar mer än någon annan. Det är AMF:s reklam för ditt framtida jag. Du ser dig själv i framtiden. Vad vill du kunna göra då, hur vill du leva? Du … för det är just du som kan styra din framtid.

Jag brukar tjata på min lillasyster som är 25 år att hon skall börja spara till pensionen redan nu. Att tro att den statliga pensionen skulle räcka hoppas jag innerligt att ingen gör längre. Om du har en högre lön kan du göra bruttolöneavstående. Då behöver du inte skatta förrän du tar ut pensionen samt att företaget ofta skjuter till en del. (Sedan kan du vid pensionen flytta till Portugal och ta ut det skattefritt.)

Hon skrattar åt mig och säger att det är lång tid kvar tills hon går i pension. Just därför, säger jag. Det är nu du kan börja spara utan att det svider i plånboken, utan barn, med bra utbildning och framförallt många år kvar till pensionen. Det är väldigt enkelt: om du börjar spara 1 000 kronor i månaden när du är 25 år kommer du att ha cirka 3,4 miljoner kronor när du går i pension. Då har jag räknat på en årlig avkastning på 8 procent, vilket är lägre än börsens genomsnittliga historiska årliga avkastning på lång sikt.

Vad händer om du väntar med att börja spara tills du är 35 år? Då har du bara 1,5 miljoner kronor när du går i pension. Ränta-på-ränta effekten är fantastisk! Men det är så tråkigt, säger hon. Tycker du nu ja. Skippa att köpa den där tröjan varje månad så är det klart. Men jag får väl högre lön när jag blir äldre och då kan jag spara mer, säger min syster. Desto mera lön desto mer gör man av med, säger jag. Om du börjar spara först när du är 35 år måste du istället spara 2 400 kronor i månaden för att få de 3,4 miljonerna.

Tiden är din bästa vän när det gäller sparande. Den är också din bästa riskeliminerare. Därför tycker jag absolut att du ska spara i aktier när du sparar långsiktigt. Då kan du leva med upp- och nedgångar. Dessutom gör ett månadssparande att du inte behöver tänka på om du köper vid rätt tillfälle eftersom du köper kontinuerligt.

Du låter mer som min mamma än min syster, får jag höra. Jag målar upp bilden av min syster som nybliven pensionär på en strand i Portugal med diamanter i öronen och en drink i handen. Det kan nog vara värt en tröja mindre trots allt, säger hon med ett leende på läpparna.

Läs i PDF