relimgtop

Krönika av Lisa Seligson: En dag i skolan

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2015-10-17.

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management: – Min yngsta dotter har länge frågat om jag kunde vara med henne i skolan en halv dag. I torsdags blev det av. Det var en kunskapshungrande klass med åttaåringar jag möttes av. Jag hade fått respit från fröken att berätta om mitt jobb i tio minuter, det tog hela förmiddagen.

”Vad är en aktie?” frågade jag barnen. Ingen visste, trots att flertalet föräldrar arbetar med just detta. ”En del av ett bolag som går att köpa”, svarade jag. Sedan diskuterade vi börsbolag och vad som påverkar aktiepriset. Zara var bättre än H&M tyckte barnen, eftersom de har snyggare kläder. Var det då bättre att köpa aktier i Inditex (som äger Zara) än H&M? Det beror på hur företaget sköts, om de kan göra fina kläder framöver, hur mycket de säljer, och så vidare. De förstod snabbt att företagen själva kunde arbeta för att aktiepriset skulle bli högre.

En flicka frågade mig: ”Om aktien är billig, kan man köpa den och sedan göra om bolaget så det blir mera värt?” Då kom vi in på att vårda sitt varumärke. Jag frågade dem om de hade hört om Volkswagen. De förstod direkt. Vad är då framtidens bolag? Vad händer med till exempel bilar framöver, kommer de att gå på bensin eller batterier? Förarlösa bilar? Vad händer då med taxichaufförerna? Skall man investera i en chaufförsfirma då? Jag kunde se hur de funderade.

Hur säljer ett bolag mer produkter? Det första svaret var billiga saker, men kanske var det bättre att sälja dyra saker och inte lika många? Vi kom överrens om att de i alla fall måste sälja. Det hänger ihop med hur mycket pengar alla har. Då måste man ha mycket lön. Om man inte har pengar får man gå till banken, men det kostar pengar. Är det bra? Vad kostar det? Vad händer om man lånar för mycket och inte kan betala tillbaka? Det har ju vissa länder gjort.

Barn har en enorm förmåga att ställa raka och enkla frågor som går till botten med problemet direkt. De vill förstå. Jag gick hem som en stolt mamma men var på samma gång frustrerad. Varför är det så att vi packar våra barns väskor, skjutsar, lämnar och daltar, men inte i tidig ålder pratar om hur världen ser ut, vad som händer och hur det påverkar samhället? Vi måste få våra barn att börja tänka i större banor och sammanhang redan tidigt i skolan, så att de får de bästa förutsättningarna som går för att bygga en bättre framtid

På kvällen fick jag ett sms från en mamma: ”Emma kom hem idag och sa att hon skulle jobba med aktier, kanske, och hon ska definitivt aldrig låna några pengar. Du kanske kan komma till skolan lite oftare …”.

LÄS KRÖNIKAN I PDF