Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Hållbara och långsiktiga investeringar

PUBLICERAD I A PERFECT GUIDE 2015-05-11

För mig är det mycket viktigt med hållbarhet. Då tänker jag inte att gå ut och strejka för att helt sluta flyga och vägra äta kött, utan framförallt på de små sakerna man kan göra och som faktiskt spelar kanske ännu större roll i det långa loppet. 

Jag har tre tjatande barn hemma som alltid vill ha nya kläder. Jag pratar mycket med dem om att köpa få saker med god kvalitet istället för billiga syntetvaror i mängd. Men då blir det dyrt säger de. Dyrt på kort sikt ja, men om du köper något som du verkligen vill ha med bra kvalitet så kommer du att använda det länge. Vet ni att klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans? Det är en av världens mest resursintensiva och förorenande branscher och producerar en femtedel av allt avloppsvatten och vattenföroreningar i världen. 87% av all textil som tas fram bränns ,och ett plagg används i genomsnitt 10 gånger. Lägg sedan till att sakerna ska transporteras och läggas i plastförpackningar, så blir man mörkrädd.

Jag tänker också mycket på att inte försöka köpa mat i plast eller plastförpackningar när jag handlar, någon som är nästan omöjligt. Varje gång jag kommer till kassan påtalar jag att jag vill ha varor utan plast och att de ska föra det uppåt i organisationen. För att inte nämna allt tjat på att barnen ska spara på vatten. Så här håller jag på och är jobbig.

Precis likadan är jag med investeringar. Det skall vara en hållbar affärsidé som bidrar till att förbättra världen. Därför är exempelvis H&M eller Inditex (Zara, etc.) inte bolag jag investerar i. Om de gör rätt i sina beslut kan de i och för sig gynnas av en ökad e-handel, men det är för mycket syntet i kläderna och för mycket slit och släng. Istället investerar jag i Visa som gynnas av den ökande e-handeln genom att vi använder mer kortbetalning. Jag vill också hellre investera i vattenutbyggnad och vattenteknologi såsom i China Lesso och Xylem som bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Dessutom vill jag investera i mer miljövänliga förpackningsmaterial till matvaruindustrin och där är Huhtamäki ett intressant bolag. Jag är övertygad om att fokus på hållbara investeringar kommer att öka och då kommer intresset för dessa bolag att öka, inte bara för att de gör rätt saker utan också av trenden i sig. Bra långsiktiga hållbara investeringar som gynnar inte bara min plånbok utan även mitt samvete. Det gillar vi.