Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Investera i aktier idag

2015-02-23

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2015-02-23

JAG ÄR EN försiktig person när det handlar om investeringar. Jag vill inte förlora pengar och samtidigt få en bra värdestegring. Precis som de flesta. Det som skiljer mig från andra är nog min definition av att förlora pengar. För mig är det inte att börsen som helhet går ner, utan att ha investerat i dåliga bolag, dåliga förvaltare eller dåliga finansiella produkter.

Tiden har lärt mig att det är bra att vara noggrann när man väljer förvaltare – men att vänta på det perfekta tillfället att gå in på aktiemarknaden är ingen bra strategi. Det som händer är att du ligger med pengar i madrassen alldeles för länge. Varför tar jag då upp detta. Jo, jag får dagligen frågor som: ”Är det rätt tillfälle att gå in på börsen nu? Den har ju redan gått upp så mycket”, eller när det har gått ner; ”den kan ju gå ner mer.”

En sak är jag säker på: det finns ingen som kan säga när det är rätt tillfälle att kliva in på börsen. Om vi tittar tio år tillbaka i tiden har det varit tre negativa börsår på Stockholmsbörsen, varav 2008 var det värsta med ett värdetapp på hela 39%. Alla dessa nedgångar har återhämtat sig på drygt ett år – inte särskilt lång tid, tycker jag. Om du hade investerat i januari 2008 och varit med på hela börsnedgången hade du idag ändå haft en total avkastning på 64%, hela 7% i genomsnitt per år. Där ligger hedgefonder i lä. Kom då ihåg att du hade investerat vid sämsta tänkbara tillfälle. Om du inte varit med på börsen de senaste två åren har du missat en uppgång på 40%. Det är mycket missat det. Därför är det sämsta alternativet att inte investera. Tiden går fort och helt plötsligt har du har haft pengarna på ett bankkonto i många år, med minimal avkastning.

Pengar som du inte behöver använda inom kort ska du investera direkt. Vänta inte, du kommer nämligen aldrig hitta ett perfekt ställe att börja investera. De flesta som investerar pengar behöver dem oftast inte på kort sikt – och kan därför köpa aktier och leva med börsens upp- och nedgångar. Det är pengapåsens storlek vid målet som räknas, inte vägen dit.

Var försiktig, men bara i valet av aktieförvaltare. En bra förvaltare (enligt mig) analyserar världen, dess risker och möjligheter, är beredd på vad som kan hända och positionerar sin portfölj efter det. Förvaltaren investerar i ett fåtal bolag som denne känner väl och får bara bra betalt när avkastningen är bättre än börsen. Tiden går fort och vill du leva bra på dina sparade pengar bör du investera dem redan idag – men var noggrann när du väljer förvaltare.

Läs krönikan i PDF.