Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson: Julklapp med potential

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2016-01-11

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management: Jag minns väl en jul för några år sedan då barnen öppnade sina paket och fick julklappspengar av farfar.

– Vad ska vi köpa? frågade sonen.
– Jag vet inte, svarade dottern.
– Ni kanske ska köpa börsnoterade aktier, föreslog jag.
– Vad är det? frågade de i kör.
– En andel av ett bolag som kan öka i pris om andra vill betala mer för andelen.
Dollartecknen lös i sonens ögon och snabbare än kvickt svarade han att han skulle köpa aktier. Dottern tittade länge på mig:
– Kan de går ner också?
– Ja, svarade jag uppriktigt.
– Då köper jag en tröja istället.
Sonen, som inte ville erkänna sig besegrad av sin lillasysters intellekt, sa lite halvsurt:
– Jag köper aktier ändå.

Senare samma julafton tittade vi på Kalle Anka. Jag förklarade att de kunde köpa aktier i Disney. Det är ett välskött bolag som tjänar pengar på varje ny film de tar fram. De bygger parker, hotell och lyxkryssningar kring sina filmer och vuxna och barn älskar det. Nu var till och med dottern positiv. Aktier köptes i Walt Disney och kursen har stigit. Lägg därtill dollarförstärkningen så kan det köpas många fler tröjor idag.

I år fick de nya julklappspengar av farfar. De kom-mer nog att vilja köpa fler aktier. Varför inte köpa Google, det vet alla barn vad det är. Det är ett bolag som jag tror kommer att leverera bra avkastning över tid. Men det är dags att börja bli mer som lillasyster och fundera ett steg längre. Framöver är jag övertygad om att det inte räcker att som sonen enbart hitta bra bolag utan att man verkligen måste förstå vilka risker och möjligheter som finns i världen, vad det kan innebära på sikt och att hela tiden tänka i nya banor. Det är inte i uppgångsfaser som du skiljer ut stjärnorna utan i de perioder där börsen är skakig som man redan måste ha tänkt ett steg länge än alla andra. Att äga ett fåtal bra bolag är dock en förutsättning för att få långsiktigt bra avkastning.

Läs krönikan i PDF