Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Hur parerar man en börsnedgång?

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2018-10-13

Lisa Seligson från Lancelot Asset Management: - Jag tror att det är många av er där hemma som sitter och oroar sig för att börsen snart ska gå ner. Vi har under lång tid haft sjunkande räntor samtidigt som stimulanser har pumpats ut i det finansiella systemet. Som ett resultat har skulderna ökat och pengar har flödat in i riskfyllda investeringar såsom börsen. Börsen har nu stigit under mer än 10 år och nått all-time high nivåer. Ska man då bli rädd och sälja sina aktiefonder? Men vad ska man då investera i?

Före du börjar funderna på om du ska ändra dina investeringar kom ihåg att när det gäller investeringar måste man tänka långsiktigt och bestämma en långsiktig aktieallokering. Bestäm när du behöver dina pengar och hur mycket risk du är beredd att ta. Det kapital du kan komma att behöva inom ett år tycker jag du ska ha på konto, resten skall investeras. Jag som ska spara på lång sikt har normalt en fördelning på 100% aktier. Men hur ska man veta att det är en onormal marknad mer än att det just nu inte känns riktigt bra? Det är lätt att bli orolig men det är mycket svårt att veta när man ska dra ner på aktieexponeringen. Dessutom kommer du troligtvis inte våga gå in igen vid rätt tillfälle då det ser som mest nattsvart ut på börsen. Därför gäller det att hitta aktiefonder som kan göra detta åt dig.
Men de vanliga aktiefonderna har ju alltid mer eller mindre 100% aktier. Kan de då parera en börsnedgång? Nej, det kan de inte. De tvingas göra tvärtom, köpa när det går upp och sälja när det går ner, eftersom pengaflödena ut och in i fonden styr när de måste köpa och sälja. De kan inte spara pengar i kassan och vänta till bättre investeringstillfällen utan måste alltid ha 100% aktier. Därför tycker jag att det idag är extra viktigt att du hittar en aktiefond som faktiskt kan ändra sin aktieandel och ha en del kassa. Det är ovanligt men det finns.
Titta på hur fonden har avkastat historiskt, under nedgångsår samt åren efter. Ring och fråga förvaltaren hur aktieandelen har varierat under åren och besluten bakom. Fonden skall ha en lång historik, över tid har slagit börsen och med en lägre risk, vilket ofta blir resultatet om aktieandelen har justerats i tid. Se därför över dina aktieinvesteringar idag, men dra inte ner aktieexponeringen för mycket. Hitta istället en förvaltare som i största möjliga mån kan ta hand om det åt dig.

Läs krönikan i PDF