Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Man måste skilja på ekonomin, börsen och bolagen

13 februari 2016

PUBLICERAD I SVD, A PERDECT GUIDE 2016-02-13

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management: Världens ekonomi har det jobbigt. Vi tampas med låg tillväxt. USA kämpar med en stark dollar och en ränta som höjts för första gången på lång tid. Det låga oljepriset sänker oljeexporterande länder. På samma gång är det positivt för stora delar av Europa och Kina. Ett sänkt oljepris gör att människor får mer pengar över men det minskar oljerelaterade investeringar och det är många och man tittar i alla led av kedjan. Hur många konkurser kommer vi att få se framöver och vad blir konsekvenserna? Frågan är om den starka tjänstesektorn räcker för att hålla uppe tillväxten?


I Europa har vi problem med stora flyktingströmmar och Schengensamarbetet knakar i fogarna. Samtidigt tävlar vi i att sänka våra valutor. Där blir Kina en viktig spelare samtidigt som de ställer om från investeringsekonomi till konsumtionsekonomi och tillväxten minskar. Valutakriget blir en ond spiral där alla följer varandra. Det leder till att räntorna har sänkts till minus och att marknaden har stimulerats av pengar från riksbankerna. Pengarna har flödat in på världens börser och drivit upp aktievärderingarna. Betyder det att bolagen har blivit bättre? Nej, utan att de har värderats upp med den låga räntan. Aktier har blivit enda alternativet att investera i tillsammans med bostäder. Men vad händer om inflationen tar fart, exempelvis om oljepriset studsar upp? En högre ränta framöver kommer att leda till många problem bland överbelånade privatpersoner, företag och stater. Ja, det är ingen munter läsning om världens ekonomi och inte ser det roligare ut framöver.

Eftersom många har ”tvingats” investera i aktier sitter de på helspänn inför den minsta nyhet som kan tänkas påverka börsen och ekonomin. Det utlöser kraftiga rörelser på aktiemarknaden och alla bolag dras över en kant, både bra och dåliga. Kortsiktigt styrs aktiemarknaden nästan enbart av modeller som handlar på trender i index och alla springer åt samma håll. Det gör att man som långsiktig investerare hittar ypperliga tillfällen att faktiskt köpa lite aktier under de dåliga dagarna i de bolag som man tror på över tid. För idag finns det kanske fler intressanta bolag än någonsin. Vi står inför ett enormt teknikskifte som skapar möjligheter för bolag att erövra världen. De bolagen kommer att växa oavsett vilka problem som finns runt omkring oss. Det gäller bara att följa sitt sunda förnuft och investera i det man tror på utan att dras med i marknadens masshysteri.

Läs krönikan i PDF