relimgtop

Krönika av Lisa Seligson: Se börsnedgångar som potentiella köptillfällen

Puclicerad i SvD, A Perfect Guide 2015-09-19

Lisa Seligson från Lancelot Asset Management: -En dag upp på börsen och en dag ner. Ska jag köpa eller sälja? Kanske blir jag klokare av att läsa tidningen? Idag står det: ”Skynda köp kursraketerna” medan gårdagens rubrik var: ”Räddas det som räddas kan”. Inte blir jag klokare av det. Hm, jag skulle ju vara långsiktig…, men tänk om det är nu som det stora börsraset kommer? 

Känner du igen dig? Jag tror att många gör det, men ta det lugnt! Egentligen handlar det bara om sunt förnuft och att sätta sig ner i lugn och ro och vara realist. Det du skall fråga dig är: på hur lång sikt sparar jag? Vanligtvis sparar de flesta på mycket lång sikt och kommer kanske till och med aldrig att använda sitt sparade kapital. Då är aktier ett bra tillgångsslag och man kan mycket väl tåla upp och nedgångar. Börsen har sedan 1990 avkastat i snitt cirka 10 % per år inklusive alla nedgångar. Bra välskötta bolag bättre än så. Det är en hög avkastning som man har fått, om man inte har blivit nervös och sålt när det har gått ner och köpt när det redan har gått upp. En bra regel är istället att göra tvärtemot marknaden. Vad innebär då detta? Jo, att man måste bestämma sig för när man behöver sitt kapital. Det kapital du sparar på några års sikt tycker jag att du skall investera i aktier. För det kapital du behöver inom ett år, lägg det på ett bankkonto. 

Varför är jag då inte oroligt för aktiemarkandens tvära kast? För det första är det naturligt att aktiemarknaden svänger. Det händer hela tiden saker i världen och förväntningar revideras. För det andra är räntan idag mycket låg, konstlat låg av världens centralbanker. Allt för att få igång inflationen (vilket jag tycker är fel eftersom det till stor del inte går att styra idag pga. bl.a. globalisering och låga oljepriser). I en portfölj av räntebärande och aktier återstår sålunda bara aktier. Det gör att många har tvingats in i aktier istället för räntebärande och är därför nervösa. Resultat blir att börsen svänger kraftigt. Bra bolag kommer dock alltid att leverera över tid. Om de inte skulle göra det, skulle vi inte få någon tillväxt i världen och då skulle det vara riktigt illa med allt. Dessa bolags aktiepris kan variera, men det ”riktiga” underliggande långsiktiga värdet är mer stabilt. Därför tycker jag alltid att man skall investera i fina välskötta börsbolag och se börsnedgångar som potentiella köptillfällen snarare än att ligga vaken och få en dålig natts sömn. Om du är långsiktig kommer nämligen bra bolag att avkasta bra över tid.

Läs krönikan i PDF.