Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Tillväxt är vår tids bristvara

2016-06-18

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2016-06-18

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:Skulderna svämmar över och räntan är på minus. Orsaken till det hela är att världen vill ha tillväxt och politiker och regeringar öser på för att hjälpa tillväxten på traven. Man kan tycka olika om huruvida de gör rätt saker, men utan tillväxt är alla överens om att det är svårt att få en rikare värld. 

Under 2000-talet har tillväxten i världen legat runt 3%, men nu är den potentiellt nere på ynka 1%. Kan då världens börser långsiktigt växa mer än 1% per år? Förenklat är svaret nej, om vi inte är villiga att betala mer för de vinster vi ser. Dock finns det enstaka bolag i specifika områden som växer mer. Det är dessa bolag man vill investera i. Det enklaste sättet är att titta runt omkring dig och analysera vilka trender som finns och vilka bolag som gynnas av trenden. 

Det är ett faktum att vi lever längre. Med en ökad livslängd kommer vi att behöva mer läkemedel och omvårdnad men vi kommer också att resa mer och 80 blir snart det nya 60. Som ett resultat av den ökade livslängden minskar andelen arbetsför befolkning i de utvecklade länderna. Fler arbetande kvinnor kan vara en lösning. Sverige är ett jämlikt land där skillnaden mellan antalet män och kvinnor som arbetar är liten, mycket tack vare våra dagis. I andra länder finns det dock inte kommunal barnomsorg och där blir de privata alternativen intressanta att investera i. 

Inflyttningen till storstäderna fortsätter på många håll i världen och då behövs det fler bostäder. Vi ställer högre krav på effektivitet och enkelhet. Vi vill kunna betala smidigt på nätet och vill gärna att våra kylskåp ska säga till när maten är slut. Uppkoppling ska finnas överallt och i allt. Vi använder nätet till det mesta och lämnar digitala avtryck överallt. Avtrycken finns kvar och kommer att kunna användas under lång tid. Google besitter med andra ord en enorm informationsbank. Risken för att bli ”skimmad” eller att företags IT-system blir kapade ökar och efterfrågan på datasäkerhet växer lavinartat. 

Bolag som verkar inom dessa branscher och gör rätt saker kommer att ha en fantastisk tillväxt över tid. Det fina är inte bara att vinsten växer, utan vanligtvis brukar även marknaden värdera upp värdet på vinsterna i framgångsrika bolag. Då slår den underbara ränta-på-ränta-effekten in och värdetillväxten på aktien blir större är tillväxten i bolaget. Ja visst är tillväxt vår tids bristvara, men det går alltid att hitta i enstaka bolag som växer oavsett hur världen som helhet ser ut.

LÄS I PDF