Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Vad är risk egentligen?

2018-05-19

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2018-05-19

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:

För några veckor sedan träffade jag en duktig entreprenör som framgångsrikt har bedrivit sitt företag under många år. Det fanns mycket pengar i bolaget som skulle förvaltas. Vi diskuterade vilken förvaltning som skulle passa bäst med tanke på vilken risk hon ville ha. Men vad är då risk? 

I mitt fall är risk att förlora pengar. Det innebär att jag vill äga likvida tillgångar som jag förstår och som enkelt går att sälja – det vill säga aktier, obligationer och en stridskassa. Att äga aktier är på ett sätt en risk, trots bra likviditet, om man måste sälja på kort sikt. Men att investera i bra bolag med starka kassaflöden som växer över tid är något av det bästa du kan göra. Att köpa obligationer med en rimlig ränta om du har gjort rätt kreditanalys är också vettigt. Kassan behöver du för att köpa när det blir billigt. 

Företagaren höll med mig och skämdes när hon berättade att hon satt fast i strukturerade produkter. Trots att hon var smart, duktig och van att analysera affärer hade en oseriös säljare lurat henne att investera i en portfölj av strukturerade produkter till ett värde av 15 miljoner. De är nu, drygt två år senare, värda 13 miljoner. Om de ens går att sälja. På samma gång har börsen under denna period avkastat mer är 20% och obligationsavkastningen har varit positiv. 

Hela 4% försvann i förmedlingsavgift när förvaltningen startade och den totala avgiften är 10%, oavsett utkomsten. Företagaren köpte produkterna eftersom de såldes in som garanterade (säkra). Jag tog reda på vad det egentligen innebar. Nämligen att man skulle få minst 40% av värdet tillbaka. Vad är det värt? Börsen har inte tappat 40% någon gång under mer än 20 år. Företagaren fick kryssa i rutor om sin kunskap. Det var som att välja pest eller kolera. Därefter klassificerades kundens kunskap. Hon ansågs ha mycket god kunskap om produkterna eftersom hon tidigare hade varit private banking-kund på en bank. Att vara private banking-kund innebär bara att du har en viss förmögenhet, det har ingenting med kunskap att göra. Produkterna band in kunden i 5-7 år fastän de såldes in som likvida. Vi vet fortfarande inte om de går att sälja och gör de det är det till stor förlust. Hur Finansinspektionen kan tillåta detta är omöjligt att förstå. 

Mitt råd är att aldrig köpa strukturerade produkter. Köp bara det du verkligen förstår och i likvida tillgångar. Ställ alla frågor du kan komma på innan du köper en produkt. Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.

LÄS KRÖNIKAN I PDF