Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson: Vad är risk för dig?

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2015-12-12

Lisa Seligson från Lancelot Asset Management: - Det är härligt att bestämma över sina egna pengar. När du förvaltar dina egna pengar kan du nämligen själv bestämma vad definitionen av risk är för dig.

Jag pratade i veckan med en konsult som hjälper en institution att placera pengar. Vi pratade om en av de fonder som Lancelot har. Han fick all fakta samt avkastning och konstaterade att resultatet hade varit helt fantastisk, men det var för mycket risk. Jag blev förvånad och frågade hur han tänkte? Ja, ni avviker mycket från hur börsen avkastar och det är risk. Men vi har avvikit genom att vi har avkastat bättre än börsen och haft en jämnare avkastning över tid sa jag. Det spelade ingen roll utan det var avvikelsen som räknades som risk. För mig innebär hans riskmått att han tackade nej till chansen att få bättre avkastning och hellre gjorde som alla andra, trots att det var sämre. Han gömde sig bakom riskmåttet och behövde på så sätt inte sticka ut hakan och förklara för en styrelse eller en kommitté varför han tagit ett visst beslut, utan han följde bara marknaden. Riskfritt för honom!

Om du själv väljer hur dina egna pengar ska förvaltas så kan du själv bestämma måttet på risk. För egen del tycker jag att det är risk att investera i det jag inte förstår. Därför tycker jag inte om strukturerade produkter. Jag tycker heller inte om förvaltare som har många innehav för då tror jag inte att de kan sina bolag och de blir snabbt likt index. Det är inte risk för mig att börskurserna varierar från dag till dag eftersom jag är intresserad av långsiktigt bra avkastning. Bolagens kurser svänger mycket mer än den underliggande verksamheten. Växer bolaget kontinuerligt kommer kursen att följa med på sikt. Enbart hög fast avgift är risk för mig eftersom fokus då kan bli på att bygga volym i fonden. Jag vill hellre ha en del rörlig avgift som bara betalas om förvaltaren slår sitt index över tid. Då finns det större incitament för att lyckas med bra avkastning. Risk för mig är också att ha en förvaltare som inte har egna pengar i fonden. Med egna pengar i fonden har förvaltaren och jag samma mål.

Risk är olika för alla och du måste helt enkelt bestämma själv vad som är risk för dig och när du kan sova lugnt om nätterna. Om du sedan väljer att investera i fonder, utvärdera då fonderna du är intresserad av under en längre tidsperiod. Alla kan lyckas och misslyckas under ett enskilt år men att prestera bättre än marknaden över tid kräver skicklighet och rätt förutsättningar för att lyckas.

Läs krönikan i PDF