Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson: Valutan spelar roll!

Publicerad i Svd, A Perfect Guide 2015-03-21

Valutan spelar roll

LISA SELIGSON från Lancelot Asset Management: Vi lever i  en allt mer globaliserad värld. Det är i dag lätt att köpa varor från andra länder, resa, låna pengar i utländsk valuta och få tillgång till information utanför Sveriges gränser. Detta påverkar allt vi gör och är någonting man bör fundera på när man placerar sina pengar – i synnerhet i dagens konstlade marknad.

 

Sverige är ett land som är väldigt beroende av utlandet. Europa är vår största exportmarknad och den svenska kronan är en liten valuta, men tack och lov vår egen. Sverige är känsligt för vad som händer i omvärlden och därför tycker jag att det är viktigt att man även investerar globalt.

Jag är oroad över de enorma stimulanser som sker från centralbankerrunt om i världen och de ofantliga skuldberg som byggs upp.
Det har eldat på världens börser, sänkt räntorna och försvagat många valutor. Vad händer när allt detta brister? För det gör det en dag. Jo, pengarna kommer att flöda till det som är mest säkert. Det kommer  troligtvis att vara till starka valutor, bra bolag och stora länder som har koll på sin ekonomi.

Den amerikanska dollarn har länge varit världens valuta och en trygg hamn vid turbulenta tider. USA:s ekonomi går starkt och det
stärker dollarn ytterligare. Flödena in i fonder med stort USA-fokus var markant under förra året, men jag tror inte att folk tänker på dollar även som riskeliminerare. Även om dollarn inte skulle fortsätta stiga är den säker vid turbulenta marknader. Med euron är det tvärtom.

Flera europeiska bolag har det svårt på grund av låg efterfrågan. Nu hoppas man att eventuellt kommande stimulanser ska ändra på det och därför kan europeiska börser komma att gå upp. Men, vad tror ni händer med euron om Grekland går ur eurosamarbetet? Grekland är i praktiken redan i konkurs och det skulle nog vara bättre för landet med en egen valuta. Finansmarknaden skulle klara om Grekland bröt sig loss och skulderna skrevs av. Men vad händer om Frankrike sedan vill göra samma sak? Då är det fritt fall för euron och kanske även för den lilla svenska kronan då små valutor brukar ta stryk vid valutaoro.
Den amerikanska dollarn, schweizerfrancen och det engelska pundet skulle troligtvis stärkas.

Världen är i dag mer komplicerad och riskfylld än någonsin och det räcker inte att bara hitta bra svenska bolag för att kunna investera och få bra avkastning. Det gäller att hela tiden analysera vilka risker och möjligheter som världens länder ställs inför. Därför är det viktigare än någonsin att man som svensk har en del av sitt kapital investerat i en globalfond med en förvaltare som inte bara tittar på de enskilda innehaven utan också på valutan och som kan navigera rätt bland alla dolda isberg som man inte vet när de kommer upp till ytan

Krönika i PDF