Lancelot nyheter

Lisa Seligson - Bör man sälja alla aktier nu?

2017-04-22

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2017-04-22

 LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:

 En vän frågade mig nyligen, ska ni sälja alla aktier nu? Hur menar du, frågade jag? Ja, är börsen inte dyr nu? Oj, tänkte jag. Nu måste vi verkligen reda ut begreppen. Majoriteten av alla vanliga aktiefonder på marknaden måste ha närmare 100 % aktier. Oavsett om förvaltarna skulle vilja sälja aktier går det alltså inte. En aktiefonds primära mål är att slå börsen, inte att undvika nedgångar. Tyvärr avkastar dock inte mer än häften av alla aktiefonder bättre än börsen, men det är en annan fråga.

Men ni har ju en aktiefond som kan ändra aktieandelen? Ja, men det är en specialfond. En specialfond har friare mandat. Vi kan ändra aktieandelen mellan 60-120%, vilket är mycket ovanligt för aktiefonder. Det innebär att vi kan få högre avkastning än börsen vid uppgångar samt dra ner aktieandelen och därmed undvika nedgångar, men vi måste alltid äga minst 60 % aktier.


Jaha, då kommer ni också att förlora pengar om börsen går ner kraftigt. Ja, men förhoppningsvis mycket mindre. Om vi tittar 10 år tillbaka i tiden har det varit tre negativa börsår på Stockholmsbörsen, varav 2008 var det värsta med ett värdetapp på hela 39 %. Alla dessa nedgångar har återhämtat sig på drygt ett år, vilket inte är särskilt lång tid. Om du hade investerat i januari 2008 i börsindex och varit med på hela börsnedgången hade du idag ändå haft en total avkastning på 127 %, hela 9 % i genomsnitt per år jämfört med ränteavkastningen på 1 %. Kom då ihåg att du hade investerat vid sämsta tänkbara tillfälle och ändå fått denna avkastning. Om du inte har varit med på börsen de senaste tre åren har du missat en uppgång på 42 %.

Är då börsen dyr nu? Det beror på. Det måste sättas i relation till bolagens vinster och alternativavkastningen. Vinsterna har under året ökat vilket innebär att börsen inte har blivit dyrare om du tittar på värdering i förhållande till vinst. Så var inte fallet förra året då värderingen blev dyrare eftersom vinsterna inte växte.

Svaret är således nej. Vi skall inte sälja alla aktier nu, främst för att vi inte får ha mindre än 60 % aktier och därtill för att vi inte vill ha mindre aktier eftersom vi inte tycker att börsen har blivit dyrare i år och att bolagsvinsterna nu växer. Däremot vill vi köpa rätt bolag till rätt värdering. Det innebär att vi har sålt de bolag som fått alltför höga värderingar och letar bolag med bättre värderingar som kan växa mer än börsen som helhet.

LÄS KRÖNIKAN I PDF