Lancelot nyheter

Lisa Seligson - Detaljhandeln är död

2017-06-03


PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2017-06-03


 LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:

 Vi handlar alltmer på nätet och mindre i fysiska butiker. Mer pengar går också till restaurangbesök och resor och mindre till kläder. Det vi väl handlar skall också vara på rea. I USA handlas idag två tredjedelar av alla böcker, musik och filmer på nätet och en fjärdedel av alla kläder. Ökningen i detaljhandelsköp på nätet har varit över 60% de senaste fem åren men uppgår fortfarande bara till ynka 8% av den total detaljhandeln. Gissa hur det kommer att se ut framöver! Det kommer att få enorma implikationer på hela samhället.


I USA uppskattas det att 30% av all shoppingcenteryta behöver stängas. Då en tiondel av alla jobb i USA är inom detaljhandel kommer det att leda till högre arbetslöshet bland lågutbildade. Det kan inte kompenseras av den ökande e-handeln som kräver högutbildad arbetskraft. Även ägare av kommersiella fastigheter får det svårt, hela 30% av beståndet av kommersiella fastigheter i USA är detaljhandelsrelaterade. Det i sin tur påverkar bankerna som sitter på stora lån till just detaljhandeln.


Blir det då bättre av att stänga butiker och satsa på e-handel? Det är inte så enkelt, Macy´s, en av USAs största varuhuskedjor, konstaterar att när de lägger ner varuhus minskar också e-handeln i den regionen. E-handeln krymper dessutom marginalerna eftersom den kanibaliserar på existerande butiker och innebär ökade transportkostnader. Konkurrensen är också mördande, framförallt från Amazon, som förra året stod för hälften av all ny e-handel i USA. I 30 städer i USA kan du nu via Amazon få dina varor inom två timmar, utan extra kostnad, och det gäller allt från mat till kläder.


Med ovanstående siffror är det lättare att förstå tvivlet kring H&Ms framtid. De har varit sena i e-handelstransformering och levt på att öppna nya butiker. Den eran är nu över. Snart kommer vi också att handla nästan all mat på nätet och få den smidigt hemkört. Det blir döden för de stora affärscentrum utanför innerstan som lever på att folk först och främst åker dit för att handla mat och sedan passar på att gå i affärer. Det är ett enormt skifte vi bara ser början på och som kommer att påverka alla branscher. Det är mycket viktigt att tänka på när ni investerar i aktier idag. Därför håller jag min borta från aktier inom klassisk detaljhandel med många butiker medan jag gärna investerar i de som gynnas av den ökande e-handeln. Det amerikanska bolaget Paypal som hanterar betalningslösningar på nätet ser riktigt intressant ut.


LÄS KRÖNIKAN I PDF HÄR