relimgtop

Krönika av Lisa Seligson - Kvinnor kan

2016-09-03

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2016-09-03

LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:

Jag skrev i min förra krönika om problemen med den låga tillväxten. En av orsakerna är västvärldens åldrande befolkning. Vi behöver sålunda fler som arbetar.

Förutom att skapa nya jobb genom reformer, våga förändra och att höja pensionsåldern finns det en outnyttjad resurs i många länder – nämligen kvinnorna. Att få ut dessa på arbetsmarknaden är en pågående trend som kallas Womenomics.

Det är fler kvinnor än män som läser på universiteten och det är fler kvinnor än män som går ut med höga betyg, men det är fortfarande främst kvinnor som arbetar mindre. Till stor del på grund av att de stannar hemma med barnen. I Sverige har vi en relativt hög andel kvinnor som arbetar. Det är delvis tack vare våra kommunala dagis som hade stor framfart på 70-talet.

I andra länder är tillgången till barnomsorg väldigt låg och väldigt dyr. Det lönar sig många gånger inte att båda föräldrarna arbetar eftersom dagisplatsen kostar mer än den ena partens lön. Dessutom är sambeskattning vanligt utomlands och skattesatsen inte lika progressiv som i Sverige, vilket gör det lön-samt för en i familjen att ha en hög lön medan den andra parten är hemma.

Det är intressant att läsa att Womenomics börjar få större fokus i världen. I Japan vill man till exempel slopa skatteavdraget som en person i hushållet har rätt att utnyttja om man tjänar under en viss nivå. Avdraget är på drygt en tredjedel av lönen och anledningen är att man vill få ut fler kvinnor i arbetslivet.

Även i USA blir de flesta kvinnor hemmafruar i och med att de skaffar barn. Det har marknaden uppmärksammat och nu finns det flera aktörer som erbjuder företag att de startar dagis åt arbetsgivaren i dennes lokaler. Förutom att fler kvinnor då kan arbeta blir det blir en enorm arbetsförmån för de anställda. Arbetsgivaren behåller också sin personal längre eftersom vi föräldrar ogärna vill flytta runt våra barn.

Bright Horizons är ett av de två börsnoterade företag som erbjuder detta och de är marknadsledande i segmentet. De verkar i USA och Stobritannien och är en riktigt intressant investering att titta på i temat Womenomics – en växande trend som jag ännu inte ser något slut på.

Läs krönikan i  PDF