Lancelot nyheter

Riksbankens långsiktighet i spillror

2017-11-03

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2017-11-03

 Lisa Seligson på Lancelot Asset Management: - Föregående vecka lyssnade jag på vår vice riksbankschef. Hon bedyrade att Sverige går bra och fokus är att hålla Sverige långsiktigt stabilt vilket innebär att inflationen skall vara 2%. Vilket struntprat! Hur lång är deras långsiktighet egentligen?

Långsiktigt stabilt för mig är att man idag parerar framtidens utmaningar och för det finns det ingen skolbok att följa. Däremot kommer man långt med sunt förnuft och enkel matematik. För att undvika krascher och bubblor krävs att man tar beslut som kan var obekväma att ta på kort sikt. Sveriges tillväxt beror idag till stor del på osunt lånande pengar. Det är inte löneökningar som har gjort att vi har råd att köpa dyra bostäder och belåna dem för att konsumera, utan det är alltför billiga räntor, och räntan höjs inte eftersom inflationen inte förväntar ligga på 2%. Världens börser tokrusar då alla desperat letar substitut till den obefintliga ränteavkastningen. Världens centralbanker har manipulerat och gödslat marknaden med pengar och balansräkningarna har exploderat eftersom de själva köper de flesta obligationer som deras stater ger ut. Många av dem köper också aktier. Värst är Japan som äger 60% av alla japanska ETFer (börshandlade fonder) och 45% av alla japanska aktier. 

Vad tror ni då händer när räntan väl går upp? Världen kommer inte kunna hantera sina lån och helt plötsligt märks det vilka bolag och människor som har lånat för mycket och till dåliga investeringar. Lägg då dessutom till att räntehöjningen kan bli större än förväntat och vid sämsta tänkbara tillfälle med synen som vår svenska riksbank har. Under kriserna 2001 och 2008 ökade nämligen inte inflationen förrän krisen redan var ett faktum eftersom inflationen kommer med fördröjning. Räntehöjningen kom därför när lågkonjunkturen precis började. Än värre är det idag då en räntesänkning får svårt att fylla någon funktion eftersom räntan redan är på minimum. Men riksbanken kör på ni bara. Det är varmt och skönt att kissa i byxan… ett tag.

Som investerare idag är det därför extra viktigt att verkligen titta på bolagets inre värde och inte stirra sig blind på börsen som helhet eller på obligationsmarknaden. Allt går bra i en uppåtgående marknad men när det blir blåsigt blir det trångt i dörren och då vill du inte sitta med börsindex eller med obligationsfonder som rasar i värde. Då vill du äga enstaka bra bolag som växer av egen kraft och en rejäl påse pengar för att köpa spillrorna av riksbankens långsiktighet.

LÄS KRÖNIKAN I PDF HÄR