Lancelot nyheter

Krönika av Lisa Seligson - Rimmar tillväxt och hållbarhet?

2018-02-10

PUBLICERAD I SVD, A PERFECT GUIDE 2018-02-10

 LISA SELIGSON på Lancelot Asset Management:

 Jakten på tillväxt i världen fortsätter. Vi ska konsumera mer eftersom ökad konsumtion betyder att vi köper och tillverkar mer, vilket sätter fler i arbete och ökar vår tillväxt ytterligare. Tillväxten kallas BNP-tillväxt och är ett mått på välstånd. 

Hur rimmar det här med hållbarhet? Vi vill ju återvinna och konsumera mindre. Hur går det då med tillväxten där målet är att konsumera mer? Ja, överlag kan det nog bli väldigt svårt att förena. Jag tror nämligen att vi människor kommer att minska vår konsumtion av prylar. 

Jag kan se på mig själv. Lyx för mig är att ta en löprunda i skogen. Det kostar noll kronor och skapar ingen tillväxt. Lyx är också att köpa en kashmirtröja mer sällan, istället för ett dussin billiga på Zara eller H&M där kvaliteten är urusel och livslängden kort. Lyx är att ha tomma hyllor hemma, ordning och reda och mental avkoppling. Jag och så gott som alla jag känner köper och säljer begagnade slalompjäxor och skridskor i säljgrupper på Facebook. Vi gör det inte i första hand för att tjäna pengar, utan för att det är bra för miljön och för att det känns fantastiskt att sakerna får en längre livslängd. 

I den utvecklade världen är måttet på välstånd inte längre att konsumera prylar eller att sträva efter att ha hur mycket pengar som helst. Lyxen är att känna frihet och ha tid att göra det du vill. Ett bevis på det är kanske att priserna på de absolut dyraste varorna och tjänsterna i världen har minskat under det senaste året. 

Jag tror att det betyder att västvärldens tillväxt kommer att vara lägre framöver. Men vad innebär det då när jag ser på investeringar? Ska man då inte köpa aktier om tillväxten går ner? Jo, jag är övertygad om att hållbarhet och vinst går hand i hand – men det gäller att investera endast i de bolag som har en långsiktigt hållbar affärsidé och kan hantera den snabba teknikutvecklingen. Där finns tillväxten. 

Jag investerar gärna i teknikbolag som sitter på information om hur vi människor beter oss och rör oss. Jag investerar gärna i delningsekonomin, återvinning, vattenförsörjning och sjukvård. Däremot håller jag mig borta från traditionella gamla banker, trötta telekombolag, masstillverkning av slit- och slängprodukter, all typ av olja och branscher som inte kan påverka sin egen framtid. Det gäller alltså att noga välja sina investeringar och att inte bara köpa det som historiskt sett har varit bra.

LÄS KRÖNIKAN I PDF HÄR